Human Centric LightingDiverse onderzoeken tonen aan 'wat iedereen in de zorgsector al weet..' 
Daglicht beïnvloedt het dag- en nachtritme voor mensen, tijdens activiteiten maar ook tijdens rustmomenten. Dat daglicht en het bijbehorende ritme zijn onder andere in de zorg een bekend fenomeen. Mensen zoeken graag het eerste voorjaarszonnetje op en trekken naar buiten, de terrassen en natuurgebieden lopen vol. Immers, het opnemen van daglicht is het opnemen van nieuwe energie en prestaties.


Dit daglicht is echter lang niet altijd beschikbaar. In zorginstellingen, kantoren, het onderwijs, etc. zitten personen vaak langdurig binnen, met slechte verlichting door het gebrek aan ramen. Verlichting met een te lage lichtsterkte (<400 Lux) en ook nog van een te lage kleurtemperatuur (3000K, warm licht) zal de aanwezigen voortdurend in een ruststemming brengen. Lange tijd verblijven in dergelijke lichtniveaus en kleurtemperatuur wordt daarom niet geadviseerd. Zie ook video Klokhuis.

Wat is Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting is een geavanceerde oplossing die de gunstige effecten van
het daglicht naar binnen brengt. Met Human Centric Lighting kan men de intensiteit
en kleurtemperatuur van de verlichting afzonderlijk van elkaar instellen. Op deze ma-
nier is men in staat om het bioritme van personen positief te beïnvloeden. Niet alleen
het daglicht kan gedurende de wintermaanden worden gesimuleerd/verlengd, ook
gedurende het dagprogramma kan de verlichting ingesteld worden naargelang de
activiteit. 
Human Centric Lighting heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op onder andere prestaties, stemming, cognitie en het slaap-waakritme.


Human Centric Lighting blijkt op steeds meer gebieden van toepassing. Zo kan het onder andere de prestaties in een kantoor- en schoolomgeving verbeteren, een jetlag voorkomen, winterdepressie verminderen en de symptomen van dementie verminderen. Daarnaast kunnen Human Centric Lighting en lichttherapie het welzijn van (dementerende) significant verbeteren en zo langer thuis wonen stimuleren.

Verstoord dag/nachtritme
Niet ambulante personen, zorg afhankelijke ouderen en in het bijzonder personen op een gesloten afdeling raken al snel geïsoleerd van daglicht. Daarnaast treden bij veroudering, en nog in sterkere mate bij de ziekte van Alzheimer, veranderingen in dag-nacht ritmen op. De biologische klok raakt verstoord, het slaap-waakritme raakt uit balans, maar ook het tijdsbesef vervaagt. Vaak zijn deze symptomen effectief te bestrijden met Dynamische verlichting.

ISYLED Human Centric Lighting
Met het Human Centric Lighting concept van ISYLED is men in staat om het bioritme van de bewoners in de zorg positief te beïnvloeden. 

ISYLED Human Centric Lighting kan onder andere gecreëerd worden met de Human Centric Lighting Led panelen of Human Centric Lighting Led Kappen (in combinatie met ISYLED Downlighters). De Duo-Color Led panelen zijn voorzien van 1800 Leds, warm wit en koel wit. Door de dubbele regeling op het paneel kan men een traploos verloop in kleurtemperatuur realiseren van 2700K tot 6500K. 

"Met het Human Centric Lighting systeem van ISYLED is* een licht intensiteit tot 10.000 Lux en een  traploos verloop in kleurtemperatuur van 2700K tot 6500K te realiseren."

Deze flexibiliteit in kleurtemperatuur en lichtintensiteit biedt de mogelijkheid om het gedrag en stemming van de aanwezige personen te beïnvloeden. Via een eenvoudig bedieningspaneel is de gebruiker in staat om een automatische bioritme regeling te activeren of vooraf ingestelde lichtwaarden (presets) te activeren of aan te passen. Deze lichtwaarden kunnen volledig worden afgestemd naar uw wensen. Zo heeft men altijd de optimale lichtwaarden naargelang de situatie / moment van de dag (Voorbeeld zorginstelling: Wakker worden, dagactiviteit, diner, gaan slapen, etc.). Het is natuurlijk altijd mogelijk om de verlichting manueel aan te passen als de situatie daar om vraagt.

Met de ISYLED Human Centric Lighting werd Giel Beelen geholpen aan zijn wereldrecord radio maken. Lees meer.

Ecologisch en duurzaam
Het Human Centric Lighting systeem gaat zorgvuldig met uw energieverbruik om.
De toegepaste Leds hebben een hoge efficiency (>120 lm/W) waardoor het energieverbruik 80% minder is ten opzichte van traditionele TL verlichting (en deze zijn maar in 1 kleurtemperatuur).
Via een geavanceerde lichtregeling vindt een gebalanceerde energieverdeling plaats tussen Leds op basis van kleurtemperatuur.
Verlichting wordt in- en uitgeschakeld afhankelijk van beweging; de verlichting kan bij inschakeling uiteraard aangepast worden via de presets. 
Human Centric Lighting leverbaar als led panelen in alle standaard systeemplafond afmetingen; 600x600, 1200x300, 1000x1000, 1200x1200 mm. 
Human Centric Lighting leverbaar in opbouwuitvoering als Led Design kappen; in elke denkbare vorm en/of afmeting.   
De ISYLED Human Centric Lighting Led verlichting is gewaardeerd met het hoogst mogelijke energielabel, A+++.

* (Gebaseerd op een woon- verblijfsruimte 280 cm hoog, gemeten op 80 cm hoogte, gelijkmatigheid 0,75, eveneens afhankelijk van het aantal toegepaste panelen.)