Dynamische Led verlichting

Diverse onderzoeken tonen aan 'wat iedereen in de zorgsector al weet..'
Daglicht beïnvloedt het dag- en nachtritme voor mensen, tijdens activiteiten maar ook tijdens rustmomenten. Dat daglicht en het bijbehorende ritme zijn onder andere in de zorg een bekend fenomeen. Mensen zoeken graag het eerste voorjaarszonnetje op en trekken naar buiten, de terrassen en natuurgebieden lopen vol. Immers, het opnemen van daglicht is het opnemen van nieuwe energie en prestaties.

Dit daglicht is echter lang niet altijd beschikbaar. In zorginstellingen, kantoren, het onderwijs, etc. zitten personen vaak langdurig binnen, met slechte verlichting door het gebrek aan ramen. Verlichting met een te lage lichtsterkte (<400 Lux) en ook nog van een te lage kleurtemperatuur (3000K, warm licht) zal de aanwezigen voortdurend in een ruststemming brengen. Lange tijd verblijven in dergelijke lichtniveaus en kleurtemperatuur wordt daarom niet geadviseerd. Zie ook video Klokhuis.

Wat is Dynamische verlichting?
Dynamische verlichting is een geavanceerde oplossing die de gunstige effecten van het daglicht naar binnen brengt. Met Dynamische Led verlichting kan men de intensiteit en kleurtemperatuur van de verlichting afzonderlijk van elkaar instellen. Op deze manier is men in staat om het bioritme van personen positief te beïnvloeden. Niet alleen het daglicht kan gedurende de wintermaanden worden gesimuleerd / verlengd, ook gedurende het dagprogramma kan de verlichting ingesteld worden naargelang de activiteit. Dynamische verlichting een wetenschappelijk bewezen positief effect op onder andere prestaties, stemming, cognitie en het slaap-waakritme.

Dynamische verlichting blijkt op steeds meer gebieden van toepassing. Zo kan het onder andere de prestaties in een kantoor- en schoolomgeving verbeteren, een jetlag voorkomen, winterdepressie verminderen en de symptomen van dementie verminderen. Daarnaast kunnen Dynamische verlichting en lichttherapie het welzijn van (dementerende) significant verbeteren en zo langer thuis wonen stimuleren.

ISYLED Dynamische verlichting
Met het  ‘Dynamisch verlichting’ concept van ISYLED is men in staat om het bioritme van de bewoners in de zorg positief te beïnvloeden. 

ISYLED Dynamische verlichting kan onder andere gecreëerd worden met de Duo Color LPR Led panelen of Duo Color Led Design kappen (in combinatie met ISYLED Downlighters). De Duo-Color Led panelen zijn voorzien van 1800 Leds, warm wit en koel wit. Door de dubbele regeling op het paneel kan men een traploos verloop in kleurtemperatuur realiseren van 2700K tot 6500K. 

"Met het Dynamische licht systeem van ISYLED is* een licht intensiteit tot 10.000 Lux en een  traploos verloop in kleurtemperatuur van 2700K tot 6500K te realiseren."

Deze flexibiliteit in kleurtemperatuur en lichtintensiteit biedt de mogelijkheid om het gedrag en stemming van de aanwezige personen te beïnvloeden. Via een eenvoudig bedieningspaneel is de gebruiker in staat om een automatische bioritme regeling te activeren of vooraf ingestelde lichtwaarden (presets) te activeren of aan te passen. Deze lichtwaarden kunnen volledig worden afgestemd naar uw wensen. Zo heeft men altijd de optimale lichtwaarden naargelang de situatie / moment van de dag (Voorbeeld zorginstelling: Wakker worden, dagactiviteit, diner, gaan slapen, etc.). Het is natuurlijk altijd mogelijk om de verlichting manueel aan te passen als de situatie daar om vraagt.

Met de ISYLED Dynamische Led verlichting werd Giel Beelen geholpen aan zijn wereldrecord radio maken. Lees meer.