Wereldrecord Giel Beelen

Dynamische Led verlichting en ISYGLT helpen Giel Beelen bij wereldrecord radio maken

Giel Beelen heeft het wereldrecord radio maken verbeterd. Maandag 12 mei begon Giel aan zijn poging en 198 uur later is het dan eindelijk zo ver. Het oude wereldrecord werd hiermee met maar liefst 8 uur verbeterd. Een enorme prestatie, die met begeleiding van FluxPlus en de lichtinstallatie van Light Technology Nederland tot stand kwam.

Guinness World Records

Aan het wereldrecord radio maken zijn door de Guinness World Records vele regels verbonden. Zo moest Giel elk gedraaid nummer zelf aan- of afkondigen, mocht hij geen co-presentator hebben, alles zelf presenteren, de studio niet verlaten en studiogasten mochten maximaal 1 minuut aan elkaar praten. Daarnaast leverde elk uur presentatie 5 minuten rustpauze op, welke Giel mocht opsparen. In de praktijk kwam dit neer op 3 keer 2,5 uur slaap en 2 powernaps per dag van een kwartiertje. Een enorme aanslag op het lichaam, hetgeen zonder goede begeleiding kan leiden tot hallucinaties, depressies en suikerziekte.

Slaap- waakritme

Giel Beelen heeft de gewoonte om weinig te slapen. Het wereldrecord radio maken is echter van een totaal andere categorie. Om Giel fit te houden en de medische gevaren tegen te gaan moest het slaap- waakritme van Giel aangepast worden. FluxPlus en Light Technology Nederland hebben hierbij geholpen. Zo werd tijdelijk een speciale lichtinstallatie in de studio geplaatst en kreeg Giel een persoonlijk begeleidingsplan overeenkomstig de criteria van de Guinness World Records. Toine Schoutens van Fluxplus zag vervolgens persoonlijk toe op de gesteldheid van Nederlands bekendste radio dj.

Dynamische Led verlichting

Via de dynamische Led verlichting van ISYLED kon het slaap-waakritme van Giel aangepast worden. Dynamische Led verlichting kan de prestaties van mensen aanzienlijk verbeteren en heeft toepassingen in de zorg, school, kantoor en de sport enzovoorts. De kennis van FluxPlus en Light Technology Nederland in deze gebieden is nu gebundeld om Giel te ondersteunen bij zijn wereldrecord. Zo werd voor de gehele poging een intelligent lichtplan opgesteld. De Led verlichting in de studio kon worden aangepast aan slaap- waakritme van Giel. Om Giel wakker te houden werd via de Led verlichting het daglicht nagebootst en als een rustmoment of slaapperiode naderde werd de Led verlichting steeds verder gedimd en van kleur veranderd.  Door het licht te dimmen vlak voor het rustmoment gaat de productie van melatonine in het lichaam omhoog, waardoor Giel slaperiger werd. In alle andere momenten onderdrukte het felle en blauwe licht de aanmaak van melatonine. Via deze lichttherapie kon Giel optimaal gebruik maken van zijn rustmomenten en toch fit blijven gedurende zijn uitzending met het wereldrecord als gevolg. De Dynamische Led verlichting van ISYLED regelde het slaap- waakritme van Giel dusdanig dat Giel aangaf nog wel 3 weken door te kunnen gaan. Een mooie combinatie van doorzettingsvermogen en de juiste lichtinstallatie.

Lichtinstallatie in de studio

De lichtinstallatie in de studio bestond uit vier 60x60 cm Duo Color LPR Led panelen van ISYLED. Deze panelen hebben normaliter een lichtstroom van 4000-6400 Lumen. Door de installatie van dubbele drivers kon in de studio zelfs een lichtstroom van 6400-10240 Lumen gerealiseerd worden. Door de dubbele 12-bit ISYGLT regeling op het Duo Color Led paneel is een traploos verloop van 2700K tot 6500K te realiseren. Deze Led panelen waren dus uitermate geschikt om de kleur en intensiteit van het licht in de studio te regelen.

De Dynamische Led verlichting in de studio werd aangestuurd door het Domotica systeem ISYGLT. Met dit systeem kan met slechts één centrale (ip) master een vrijwel onbeperkt aantal logische verknopingen tot stand gebracht worden. Daar waar bij traditionele Domotica systemen installateurs vaak beperkingen hebben, biedt de code programmering de ISYGLT programmeur een bijna onbeperkte vrijheid van functies. Vanwege de vrije programmeerbaarheid en decentrale omliggende modules kunnen met ISYGLT ook de meest ongewone wensen van de klant worden ingevuld. Door de visualisering op een touchpanel kon tijdens het wereldrecord op elk moment het vooraf vastgestelde lichtplan gewijzigd worden. Dit maakte ISYGLT het ideale systeem om het lichtplan voor Giel Beelen vorm te geven.